Narzędzia i elektronarzędzia – Blog

Sprawdź co warto wiedzieć o elektronarzędziach i narzędziach ręcznych

Jak otworzyć food truck
Narzędzia i elektronarzędzia

Jak otworzyć food truck? Praktyczny poradnik

Organizując wyjazd na imprezę plenerową lub wypad na miasto zawsze mamy ochotę zjeść coś ciepłego. Niektórych z nas na restaurację po prostu nie stać, więc pozostaje fast food. Koszt takiego posiłku zazwyczaj nie jest zbyt wysoki. Miejsc, w których można zjeść kebab lub hamburgera pojawia się coraz więcej. Spotkać je można niemal na każdym kroku. Nasuwa się wobec tego pytanie. Czy taki lokal usługowy dałoby się zrobić mobilnym? Oczywiście, że tak. Food track w Polsce zyskuje na popularności. Jeszcze przed kilkoma laty liczba osób zajmujących się tym biznesem wynosiła około 150, w 2014 roku było ich już 300, a obecnie? Myślę, że może być ich już nawet koło tysiąca. Chętnych na otwarcie takiego biznesu będzie coraz więcej, gdyż obecnie wielu z nas przegląda ogłoszenia food truck na sprzedaż lub foodtruck wynajem. Jak otworzyć food truck? O tym za chwilę.

Jak otworzyć food truck

Food truck – jak zacząć?

Pomysł to za mało. Rozpoczęcie każdego biznesu wiąże się z zarejestrowaniem działalności, otrzymaniem pozwoleń i przede wszystkim – wydatkami. Ile kosztuje food truck? Trudno powiedzieć. Zależy to od mnóstwa czynników. Za używany samochód do gastronomii zapłacimy w granicach 40 tysięcy zł. Do tego dochodzą wydatki bieżące takie jak paliwo czy opłata targowa oraz zakup sprzętu. Co może nam się przydać? Niezależnie od tego jakie będzie przeznaczenie naszego samochodu z jedzeniem musimy zainwestować w wyposażenie. Każde z urządzeń to wydatek, więc trzeba je koniecznie wliczyć przed rozpoczęciem działalności. Całość kosztów da się jednak oszacować, jeśli poświęcimy chwilę na przygotowanie przykładowego biznesplanu food trucka. Posiadając taki dokument możemy postarać się o dotację z urzędu pracy lub kredyt w banku.

Jak założyć food truck? Rozpoczęcie interesu w branży gastronomicznej wymaga spełnienia pewnych kwestii formalnych, głównie sanepidu. Właśnie ta instytucja kładzie największy nacisk, by samochód do sprzedaży jedzenia wpisywał się w podstawowe kanony sanitarne. Jakie warunki musimy zatem spełnić? W naszym aucie konieczność stanowią m.in. dwa zlewy, ciepła woda, szafki i ściany pokryte łatwo zmywalną, gładką powłoką oraz szafa na ubrania. To jednak nie wszystko. Każdy z pracowników musi posiadać orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Otrzymanie pozwolenia na food truck obejmuje również zawarcie umowy na wywóz śmieci czy odbiór tłuszczu. Jak otrzymać dokument uprawniający do rozpoczęcia takiego biznesu? Uzyskanie wpisu do Państwowej Inspekcji Sanitarnej następuje na skutek wizji lokalnej oraz dokładnym sprawdzeniu warunków higienicznych.

Wyposażenie food trucka

Co musisz wiedzieć, zanim otworzysz food truck? Każdy samochód bar wymaga właściwego oprzyrządowania. Przed jego zakupem warto określić czego oczekują nasi potencjalni klienci. Inny sprzęt przyda się w prowadzeniu kuchni meksykańskiej, inny w naleśnikarni, a jeszcze inny w przypadku sprzedaży posiłków rodem z Grecji lub w food trucku do lodów. Typów gastronomii jest naprawdę wiele, dlatego też wcześniejsze badanie rynku wydaje się niezbędne. Zbyt pochopna decyzja może sprawić, że będziemy zmuszeni zmienić koncepcję biznesu.

Co powinna zawierać mała gastronomia na kółkach? Większość urządzeń nie jest w stanie działać bez prądu. Rozwiązaniem ku temu jest, rzecz jasna, przedłużacz 230V. Na imprezach plenerowych w bliskiej odległości nie mamy dostępu do energii elektrycznej, dlatego też 30m kabla powinno wystarczyć. Swoją użyteczność przejawia również lodówka. Nie ważne czy będziemy przygotowywać burgery, kurczaka czy tosty, półprodukty nie mogą być narażone na wysokie temperatury. Alternatywę stanowi w tym przypadku stół chłodniczy. Łączy on w sobie nie tylko funkcję lodówki, ale także stołu roboczego.

W food truckach często przygotowuje się różne przekąski. Opiekacze do kanapek są bardzo istotne jeśli mamy zamiar podgrzewać bułki lub mięso. Tego typu urządzenie powinno spełniać określone wymogi. Najlepiej zainwestować w wytrzymały model, łatwy do czyszczenia. W tym celu należy zwrócić uwagę na sprzęt wykonany ze stali nierdzewnej. Podobną użyteczność przejawia płyta grillowa. Jest ona niezbędna jeśli nasz samochód kateringowy służy jako miejsce przygotowania gorących obiadów. Dzięki temu urządzeniu bez problemu usmażymy mięso lub ryby. Co ważne, niemal każdy model posiada izolację termiczną, niezbędną w lokalach gastronomicznych.

Istotne wyposażenie to również frytkownica. W przypadku tego sprzętu pojemność powyżej 3l to minimum przyzwoitości. Podczas gotowania niezbędny jest okap gastronomiczny. Długie przebywanie w miejscu, gdzie znajduje się para bądź spaliny stanowi nie lada wyzwanie. Dzięki temu urządzeniu pozbędziemy się ich na zewnątrz poprawiając komfort pracy. Potrzebnego sprzętu jest zdecydowanie więcej. To, jaki wybierzemy zależy od profilu naszej działalności. Trzeba jednak zauważyć, że większość z nich zasila napięcie 230V. Co zatem zrobić, gdy bus gastronomiczny nie będzie miał dostępu do sieci? W takim przypadku prąd będziemy musieli wytworzyć we własnym zakresie.

Agregat prądotwórczy do food trucka niezależnym system zasilania

Zasilanie odbiorników w gastrobusie może odbywać się na kilka sposobów. Akumulatory żelowe w food trucku spełnią swoje zadanie. Mają one jednak dość sporą wadę. Działają tylko wtedy, gdy są naładowane. Tak naprawdę nigdy nie wiemy ile energii będzie nam potrzebne, więc ich stosowanie wydaje się ryzykowne.

Co zatem możemy zrobić, by zawsze mieć pod ręką napięcie 230V? Odpowiedź na to pytanie stanowi agregat prądotwórczy do przyczepy gastronomicznej. Powinien on być cichy i relatywnie niewielkich rozmiarów. Najważniejszym parametrem tego urządzenia pozostaje jednak moc. Określmy zatem jakiej mocy są nasze odbiorniki. Niektóre z nich mogą zgłaszać naprawdę duże zapotrzebowanie, gdyż frytkownica potrafi „pożerać” około 3,2kW, a patelnia do hamburgerów 2,2kW. Po zsumowaniu wszystkich wartości otrzymamy potrzebną nam moc.

Nasuwa się pytanie, jaki agregat do food trucka kupić? Benzynowy czy może diesel? Lepszym wyborem będzie ten pierwszy. Jego niższa cena zachęca do zakupu. Trzeba jednak pamiętać, że to urządzenie wytwarza nieprzyjemne spaliny. Podczas pracy warto je przetrzymywać z daleka od klientów. Przepisy food truckowe nie określają w jakiej odległości od stolików mają one stać, lecz generowane gazy nie powinny być uciążliwe dla konsumentów, tak samo jak hałas. W przypadku tych maszyn pojawia się problem z transportem. Mały agregat prądotwórczy do samochodu stanowi tutaj rozwiązanie. Producenci oferują różne modele, które mają zbliżone parametry techniczne, a jedyną różnicę stanowią gabaryty. W specjalnie przystosowanych autach obecnie wydziela się miejsce na generator, lecz ma ono ograniczoną powierzchnię. Należy więc zwrócić uwagę na powierzchnię dostępną do dyspozycji i zwracając na to uwagę wybierzmy optymalny sprzęt.

Pomysł, samochód, finanse i chęci podstawą w biznesie

Większość z nas chciałby prowadzić własny biznes. W ostatnim czasie coraz popularniejsze robią się mobilne punkty gastronomiczne. Do założenia takiej restauracji nie wystarczą jedynie chęci i pomysł. Trzeba mieć też kapitał. Na szczęście można otrzymać dofinansowanie na food truck z kilku źródeł. Jeśli już będziemy mieli w ręku pieniądze pozostaje nam tylko kupić odpowiedni pojazd, wyposażyć go i otrzymać pozwolenie sanepidu. Pozostałe koniecznie do wykonania czynności będziemy mogli robić na bieżąco. Mam nadzieję, że mój krótki artykuł zawarł niezbędne praktyczne porady jak założyć food truck.

Odnalezienie się w branży może chwilę potrwać. Jak w każdym biznesie, musimy najpierw zbudować swoją markę. Nie nastawiajmy się zatem, że od samego początku nasza kariera będzie pasmem sukcesów. Zdarzać się mogą lepsze i gorsze dni. Z biegiem czasu nabierzemy doświadczenia. Zaowocuje to poprawą naszego wizerunku, a przede wszystkim – zysków. Spróbujmy więc odnaleźć swoje miejsce wśród innych mobilnych punktów gastronomicznych, by w przyszłości udać się na festiwal food trucków.

 

_________________________
Autorzy zdjęć: Pixabay
Źródło zdjęć: www.pexels.com

Jak otworzyć food truck? Praktyczny poradnik
Oceń artykuł

Podziel się swoją opinią, zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *